gezondheid Amerika

Gezondheid in de USA

Tijdens je reis met Riksja Family Amerika ga je op pad met je eigen huurauto en kom je langs de meest intrigrerende plaatsen van het land. Op deze site staan USA Amerika bouwstenen waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele Amerika rondreizen. Ze zijn gemaakt door ons team van USA specialisten. Zij hebben veel reiservaring, kennen bijzondere plekken en letten op kleinschaligheid, authenticiteit en comfort. Heb je vragen over een Amerika reis met Riksja Family Amerika, neem dan gerust eerst even contact op.

Voor een bezoek aan USA heb je te maken met bepaalde gezondheidszaken. Op deze pagina lees je hier alles over.

Riksja Family Amerika heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is onder meer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen

Hieronder volgt wat summiere informatie over voor de hand liggende ziekten gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger is en niet langer dan 1 maand in de USA zal blijven. Zorg zelf up to date informatie te krijgen voor je eigen situatie.

Websites:
www.lcr.nl
www.thuisvaccinatie.nl

Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees ter plekke zeer alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg een extra voorraadje mee te nemen zodat je je niet gek hoeft te zoeken in Amerikaanse apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik.

Vaccinaties

Voor een reis naar de USA zijn geen vaccinaties vereist. Hondsdolheid is wel aanwezig. Er is een kleine kans dat je door een eekhoorn in Yosemite of een eenzame vos op de prairie wordt gebeten. Denk je een verhoogd risico te lopen, dan is het aan te bevelen je te laten vaccineren. Bij een beet van een hond, vleermuis of ander beest, dien je zo spoedig mogelijk medische hulp te zoeken. Voor vertrek kun je contact opnemen met een medische instantie die verstand van zaken heeft.   Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.

 

Een last minute reis naar Amerika hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn; je zou desnoods op Schiphol nog naar de Travel Clinic van KLM Health Services of de Airport Medical Services kunnen gaan. Neem sowieso altijd je vaccinatieboekje mee als je dat hebt.

Jetlag

Jetlag is een ontregeling van je biologisch klok, o.a. het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn.

Tips ter beperking van de jetlag:

Het is aan te raden om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken en na aankomst de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf te vergen. Verder is het handig je zo snel mogelijk je aan te passen aan het nieuwe slaapritme; wat wij meestal doen is na aankomst een uurtje te slapen maar daarna wakker te blijven tot (kinder-)bedtijd.

Criminaliteit

Amerika is net als Nederland een veilig westers land. In de grote steden, de metro en de toeristische gebieden kunnen zakkenrollers actief zijn. De zwaardere criminaliteit als bendeoorlogen en overvallers concentreren zich vooral in bepaalde arme wijken, zoals Compton en South Central in Los Angelos. Hier zul je als toerist niet snel terechtkomen. Mocht je een bepaalde wijk niet helemaal vertrouwen, vraag dan in je hotel naar de veiligheid.

Bosbranden aardbevingen en zandstormen

In Californië kunnen bosbranden ontstaan in de bosrijke gebieden, waardoor gedeeltes afgesloten worden. Soms door bliksemislag, soms door een achteloze peuk uit het raam van een auto. Verder kunnen er in Amerika lichte aardbevingen voorkomen. Hier zul je niet veel van merken. Zware aardbevingen zijn zeldzaam. Voor informatie over eventuele aardbevingen en bosbranden kun je de media volgen, de aanwijzingen volgen van de lokale autoriteiten en contact opnemen met USA online. Tijdens de tocht door het ruige Zuidwesten kun je in een zandstorm terechtkomen.  Zet je auto langs de kant van de weg en wacht tot het zand weer gaat liggen. Gelukkig duren ze meestal niet lang.

De beestenwereld van Amerika

De kans dat je tijdens je Amerika reis in een gevaarlijke situatie met een wild beest terechtkomt is niet groot. Over de uitgestrekte prairies van de Verenigde Staten lopen de koeien vaak los langs de weg. Let bij het rijden door deze gebieden goed op overstekende beesten. In de nationale parken kunnen wilde beesten als beren op de weg lopen. Een geweldig gezicht, maar let hier wel op je snelheid. Net als Yogi Bear zijn beren gek op lekker eten. Als je kampeert in de bossen is het belangrijk om etenswaren en andere geurige producten goed af te sluiten. Speciale beerbestendige bakken zijn op de kampeerplek verkrijgbaar. Kom je tijdens het wandelen een beer of ander wild beest tegen, begin te schreeuwen en maak de gekste sprongen om het beest af te schrikken. Bij wandelingen door rotsachtige woestijngebieden kun je schorpioenen, spinnen en slangen tegenkomen. Vraag in de parken de ranger om advies over de veiligheid in de natuur.

Huidverzorging

Neem wondjes serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open.

Zorg altijd voor een hoge factor zonnebrandcrème om te smeren op de blootstaande huid. De zon is super krachtig in de zomermaanden, ook als er bewolking is.

Als je gevoelig bent voor huidirritatie kun je katoenen of linnen kleding dragen, dat broeit niet snel.

DEET is een goed middel om de muskieten van je af te houden.

Met name in de droge tijd bestaat er een kleine kans in de bossen een teek op te lopen. Check ’s ochtends en ’s avonds je lichaam op deze beestjes, vooral in de knieholten en de liezen. Mocht je er een vinden trek het dier er niet met wat alcohol uit maar gebruik het liefst een tekentang (bij apotheken in Nederland te koop), of ga er ter plekke mee naar een arts. Mocht je onherleidbare bloeduitstortingen (in de vorm van een kring) krijgen na bezoek aan een bosgebied, ga er dan mee naar een arts.

Zonnesteek

Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg altijd een fles water bij je te hebben, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink wat, ga lekker in de schaduw zitten en blijf daar als het mogelijk is.

BELANGRIJK!

Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgt dat je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang je waar je in de USA bent geweest en wat je er gedaan hebt.

Klik hier om terug te gaan naar de algemene informatie pagina.