Amerika kids praktischHandige weetjes voor je Amerika gezinsreis

Weet je dat?

Tijdsverschil: In de Verenigde Staten is het vroeger dan hier. En omdat het zo’n enorm land is zijn er 6 tijdszones. In het Zuid Westen is het 9 uur vroeger, terwijl het dan tegelijkertijd in bijvoorbeeld New York 6 uur vroeger is dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd is komt er nog een extra uur tijdsverschil bij.
Bellen: Bellen of sms’en met je mobiele telefoon kan op de meeste plekken in de VS.  Houtd er dan rekening mee dat dit behoorlijk prijzig is. In internetcafe’s kun je vaak gebruik maken van bellen via internet, goedkoop en makkelijk. Sommige oude mobiele telefoons kunnen problemen hebben met het vinden van een netwerk.
Internet: Net als in Nederland, kun je in Amerika vrijwel overal het world wide web op. Er is bijna geen hotel, koffiebar of restaurant waar je niet met je eigen laptop draadloos kunt internetten. Deze plekken zijn aangegeven met WIFI, vaak krijg je toegang tot het web met een inlogcode van het hotel of de bar. Vanuit een internetcafe’s kun je voor een paar dollar per uur de thuisblijvers een mailtje sturen.
Voltage: Het stroomnet is 110 volt, anders dan we hier gewend zijn. Je hebt stekkers met twee platte pluggen nodig. Neem daarom een wereldstekker mee om je fototoestel op te laden tijdens je gezinsreis door Amerika. Allemaal handige weetjes voor je op reis gaat!

amerika kids obama

Obama, de eerste zwarte president van Amerika

Geschiedenis in een notendop

De Verenigde Staten zijn modern. Veel mensen denken dan ook niet aan meteen aan de rijke historie bij Amerika. Het is geen Rome of Frankrijk, met oude gebouwen, mythes en verhalen. Maar door de decennia heen is in Amerika ook veel veranderd. Columbus ontdekte Amerika, althans dat denkt men. Toch waren het de Aziaten die er eerder waren. Na Columbus kwamen Spanjaarden aan wal, vervolgens Engelsen die in Jamestown gingen wonen, voordat de eerste Hollanders van boord stapten. De Nederlanders noemden Amerika ‘Nieuw Nederland’ met als hoofdstad Nieuw Amsterdam, wat het huidige New York is. Lang is het niet in bezit geweest van Nederland, de Engelsen namen het roer over. Al in 1800 was het een smeltkroes van nationaliteiten wat ertoe leidde dat er nieuwe kolonies ontstonden in de ‘Nieuwe Wereld’. Op 4 juli in 1776 verklaarden dertien kolonies zich onafhankelijk (Independance day). De Engelsen verzetten zich en de Amerikaanse vrijheidsoorlog begon. Na jaren van oorlog werd in 1787 de Amerikaanse Grondwet aangenomen en werd George Washington de eerste president. Na hem volgden vele anderen. In 2009 is Amerika met de eerste zwarte president Barack Obama een nieuw tijdperk ingegaan. Hij is nu het toonbeeld van ‘the American Dream’ en ‘Yes we can!’

amerika kids neon lightsTaal en cultuur

Waar denk je aan bij de Amerikaanse cultuur? Grote auto’s, overdreven uitdrukkingen, alles ‘over de top.’ Een poppenkast van Coca cola cultuur vergeleken met de nuchtere Hollanders. Het land heeft geen eeuwenoude cultuur, al gezegd de indianen zijn een vergeten volk en middeleeuwse kastelen zul je er niet vinden. Maar de huidige cultuur van the States is multiculti. Spaans wordt gesproken in zuidelijke staten, wijken met ‘zwarten’ en hiphop cultuur vind je overal en de grootste Chinatown ligt in San Francisco. Amerika is de bakermat van de internationale muziek en de vader van jazz en blues. Het is een cultureel en creatief volk, met de meeste particuliere musea ter wereld en vele kerken met swingende gospelkoren. Nationalistisch zijn ze ook, de Amerikaanse vlag wappert overal en het nationale volkslied speelt elke ochtend op scholen en universiteiten. En verder, de meest recente cultuur is toch wel die van fastfood: MC Donalds, KFC en Coca Cola. Do we need to say more?

Engels is de voertaal. Toch is Amerikaans Engels anders dan het Engelse Engels. De uitspraak is wat ‘platter’ en meer door de neus. Per staat verschilt het het ook weer.

amerika kids grote cola

oei, toch wel een beetje groot

Eten en drinken

Alles wat je wilt kun je krijgen in Amerika. De supermarkten zijn enorm en veelal 24 uur per dag open. In de steden heb je een keur aan restaurantjes van pizzaria’s tot Chinees uit een bakje met eetstokjes en fastfoodketens. Op het platteland, weg van de steden, liggen restaurants / fastfoodketens met de Amerikaanse menu’s. Dat is de bekende hamburger van klein tot een flinke lap vlees, t-bone steaks en spareribs. Vlees voert hier de boventoon, in combinatie met friet en altijd ketchup erbij.

Tijdens je Amerika gezinsreis kun je goedkoop ontbijten bij restaurantjes met cornflakes (cereals) met melk, geroosterd brood met jam of pannekoeken. Lunch is vaak simpel, met een sandwich gehaald op de hoek van straat meestal met chips erbij in plaats van frieten. Onze favoriet is de sandwich waar je groot en sterk van wordt; de peanutbuttersandwich. Amerikanen zijn echte zoetekauwen; brownies, zelfgebakken koekjes, strawberry shortcake (mierzoet aardbeientaartje), milkshakes, ijs…Wederom verkrijgbaar op elke hoek van de straat.

Coca Cola zie je overal ter wereld en komt uit Amerika. Het is verkrijgbaar in alle soorten van de ‘regular coke’ tot ‘diet coke’ en cola met een vanille smaakje.  Gratis refills (nogmaals inschenken) is vaak mogelijk. Voor een goede koffie ben je in het juiste land. Alle soorten zijn verkrijgbaar en je hebt echte koffiebars zoals Starbucks en Coffee Bean. Hier verkopen ze koffie met allelei smaakjes en ‘toppings’ (slagroom op de koffie bijvoorbeeld).

usa reis police

Hard aan het werk…

Veiligheid

De Verenigde Staten zijn veilig om in te reizen. Sinds de aanslagen van 9/11 zijn controles flink verscherpt. Bij aankomst in het land word je door middel van moderne technische snufjes als een irisscanner, vingerafdrukken en een biometrisch paspoort (het nieuwe Nederlandse paspoort is biometrisch) gecontroleerd. Controles kunnen lang duren, houdt rekening met een lange wachttijd als er net een groot vliegtuig voor je is geland.

Amerika kent, net als in elk land, wijken en ‘enge buurten’ in de grote steden waar je liever niet komt. Ook is het het land waar je geen alcohol mag drinken maar wel met een vuurwapen rond mag lopen. Wij raden je aan om in steden als Los Angeles en San Francisco bij het hotel en aan de lokale bevolking na te vragen welke gedeeltes je echt ‘moet’ vermijden.

amerika reis eekhoorn Overal ter wereld is het verstandig om goed op je spullen te letten. Zakkenrollers wonen overal. Bijna alle hotels waar AmerikaKids mee werkt hebben een kluis op de kamer of bij de receptie waar je je waardevolle spullen zoals reisdocumenten in kunt opbergen. Is er geen kluis dan kun je de waardevolle spullen opbergen in een koffer met slot op je kamer of meenemen in een ‘moneybelt’ die je onder je kleding draagt. Hiermee kun je ook je geld, pinpas en creditcard meedragen. Wij raden aan om een kopie te maken van waardevolle documenten zoals paspoort, vliegticket, pinpas en verzekeringspapieren. Laat een kopietje achter bij vrienden of familie in Nederland, berg een tweede kopie op in je koffer en de derde in je handbagage. Mocht je de documenten kwijtraken op welke manier dan ook, dan helpen de kopieën bij het versnellen van de aangifte procedure en het opvragen van nieuwe exemplaren.

In de nationale parken is het wel een beetje opletten voor beren. Vaak moet je overdag enorm je best doen om ook maar een glimp van een spoor op te vangen, maar ’s nachts struinen ze langs de hotels, campingplaatsen en over parkeerplaatsen op zoek naar eten.  Het is belangrijk om je etenswaren of toiletartikelen daarom niet te laten rondslingeren vlakbij het open raam. Wij merkten dat ook wasberen en eekhoorns dol nieuwsgierig waren naar ons proviand.

 

Handige links

Klik hier voor het Amerika bouwstenen overzicht